Paul Moeyes

Geen evenementen

Inhoudsopgave

Jeanniot - Reservisten

Pierre-Georges Jeanniot (1848–1934), Reservisten van 1870 (c 1882)

Pierre-Georges Jeanniot (1848–1934) was een Franse soldaat-schilder, die in 1870 diende als luitenant in het 23ste Regiment Infanterie. Hij raakte gewond tijdens de Slag bij Mars-la-Tour op 16 augustus 1870. In 1881 beëindigde hij zijn militaire carrière; hij was toen al succesvol als kunstschilder. Een jaar later schilderde hij Reservisten van 1870.

Ergens op het Franse platteland, herfst 1870 (te oordelen naar de kalende bomen en het regenachtige weer). Bepakt en bezakt komen reservisten zich melden voor de dienst. Links op de voorgrond zien we op de rug een landwerksman met enorme en wat smoezelige knuisten. Hij heeft zijn kepi en trompet meegebracht. Rechts arriveren een vader en zijn zoon uit de gezeten middenklasse. Blijkbaar hoeven zij niet hun beurt af te wachten, zoals de rij vrijwilligers op de achtergrond. Kennen de notabelen uit de omgeving elkaar en stelt de vader zijn zoon aan een officier die hij kent? Echte mannetjesputters lijken het niet te zijn: de vader is de enige man met een paraplu. De zoon neemt beleefd maar weinig martiaal zijn hoed af.

Het is een gemêleerd gezelschap dat zich komt aanmelden om het vaderland te helpen verdedigen tegen de opmarcherende Pruisische legers. In het midden worden de gegevens van een nieuwe vrijwilliger genoteerd. Zijn schoenen en broek zijn beslijkt. Achter hem staat een boer in blauwe kiel. Tussen hen in de rijzige gestalte van een heer met hoge hoed. Van enig oorlogsenthousiasme is geen spoor te bekennen. Frankrijk heeft de eerste veldslagen verloren; de Duitse legers zijn niet aan de grens tegengehouden.

Jeanniot schilderde dit doek in 1882, ruim tien jaar na de oorlog. Het sombere weer en de donkere luchten die zich aan de rechterzijde van het doek samenpakken, lijken de komende Franse nederlaag al aan te kondigen.

Copyright from now until eternity Paul Moeyes

paul.moeyes@gmail.com