Paul Moeyes

Geen evenementen

Inhoudsopgave

Bleibtrue - Kroonprins te Wörth

Georg Bleibtreu, Kroonprins Friedrich op de avond van de Slag bij Wörth, 6 augustus 1870 (c 1880)

Tijdens de Frans-Duitse Oorlog maakte de kunstschilder Georg Bleibtreu (1828-1892) deel uit van het gevolg van de Pruisische kroonprins Friedrich. Bleibtreu was een oudgediende: ook tijdens de campagnes tegen Denemarken (1864) en Oostenrijk (1866) was hij meegereisd en hij had zijn reputatie gevestigd met slagveldtaferelen waarin de koninklijke bevelhebbers een prominente plaats innamen.

‘Kroonprins Friedrich op de avond van de Slag bij Wörth’ is een klassiek voorbeeld van zijn werk. De diagonale compositie vestigt alle aandacht op de centrale figuur van de Kroonprins, die enthousiast door zijn manschappen wordt ontvangen als hij op de avond van de slag het brandende Froeschwiller binnenrijdt. Zijn stafofficieren lijken hun paarden in te houden om hun chef een prominente plaats te garanderen. Alle figuren zijn gegroepeerd rond de figuur van de Kroonprins, zelfs de rook die opstijgt uit het brandende gebouw rechts houdt gepaste afstand en benadrukt de diagonale structuur van de compositie.

Bleibtreus schilderij toont een traditioneel overwinnaarsbeeld, het appelleert aan de patriottische en nationalistische emoties die de oorlogssuccessen bij het Duitse volk losmaakten. Friedrich is hier niet de kroonprins van Pruisen, maar de kroonprins aller Duitsers. De zegevierende veldheer wordt door zijn troepen toegejuicht, zelfs door de gewonden: links op de voorgrond wordt een gewonde soldaat door een kameraad ondersteund om naar zijn commandant te kunnen zwaaien, de gewonde rechtsonder heeft gelukkig midden op de weg een steen gevonden om zichzelf op te kunnen richten. Een andere soldaat snelt toe om hem een aan flarden geschoten Franse vlag te presenteren. Daarachter is een veroverd rood vaandel te zien, net als in de centrale voorgrond, waar verder een weggeworpen trommel de overhaaste aftocht van de Fransen illustreert. Geheel links op het doek worden een aantal Franse zoeaven en kurassiers als krijgsgevangenen afgevoerd.

Het schilderij maakt het de kijker niet moeilijk en volgt het zwart-wit beeld van de veldslag: de overwinnaars vieren hun triomf, de nors kijkende verliezers druipen af. Maar hun exotische uniformen bieden de kijker wat variatie en door hun rug naar de ruiters te keren, breken zij de compositie een beetje.

Copyright from now until eternity Paul Moeyes

paul.moeyes@gmail.com